Hoe isoleren ?

Als je gaat bouwen of verbouwen, neem dan de kans om voldoende te isoleren. Vergeet niet overàl te isoleren (muren, vloeren, ramen en dak) en laat de isolatie overal goed op het gebouw aansluiten. Net zoals je geen jas met gaten draagt, laat je ook geen kieren en spleten in de isolatie. Als het huis is afgewerkt, is het moeilijk nog bij te isoleren, vooral in muren en vloeren. Stel daarom isoleren niet uit. En doe het goed. Of laat het doen door een vakman.

Isoleren = besparen

Wie niet aan grote verbouwingen toe is, kan toch nog heel wat besparen door het dak te isoleren en enkel glas te vervangen door superisolerende beglazing. Is de zolder niet verwarmd, kies er dan voor de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Deze is een stuk eenvoudiger te plaatsen.

Wat kan je zelf ?

Een dak of zoldervloer kan je eventueel zelf isoleren op voorwaarde dat je hiervoor een opleiding volgt. Voor alle andere vormen van isolatie doe je een beroep op vakmensen. Want een goede plaatsing staat garant voor een goede werking en een lange levensduur van de isolatie.

Hoeveel isoleren ?

Je kan nooit te veel isoleren. Hoe dikker de (uiteraard volgens de regels van de kunst aangebrachte) isolatielaag, hoe beter je huis beschermd is. Vochtproblemen in woningen zijn geen gevolg van isolatie maar van een gebrek aan ventilatie. Kies daarom bij nieuwbouw of verbouwing altijd voor een goede ventilatie-installatie. Indien je ramen vervangt, kan je tegelijk ventilatieroosters voorzien.

Wil je meer weten over hoe je isoleert?

http://www.energiesparen.be/zuinig_met_energie/isolatie